BBQ Grill Matje Kopen

Wat is een bbq grill matje? Wat kan ik met een barbecue matje? Kan ik een bbq matten schoonmaken en hergebruiken? Een barbecue grill mat wordt ook wel bbq matje of bbq matten genoemd

Met een barbecue matjes kan je bijvoorbeeld groente en vis grillen zonder dat de stukje in de kolen valt. De barbecue grill matje zijn er in verschillende soorten en maten. 

Ook een bijkomend voordeel is dat je barbecue rooster over het algemeen een stuk schoner blijft zonder een grill mat. De bbq grill mat kan gewoon in de vaatwasser waardoor het een ideaal product is. 

Wat is een BBQ Grill Matje?

Een bbq grill matje is een dus een matje waar eten op bereid kan worden voor op de barbecue. BBQ matjes zijn vaak vierkant en anders rond maar van verschillende soorten materialen. 

De barbecue matten worden vooral gebruikt om bijvoorbeeld gesneden groente, vis, vlees en ander voedsel te grillen wat snel uit elkaar kan vallen of klein is. Dit om te voorkomen dat het voedsel door de grill valt. 

Er zijn meerdere soorten grill matten. Zo is er een grill mat van PFTE, dit is een soort plastic wat tegen hitte kan. De grill matje heeft geen gaatjes waardoor je er zelfs een eitje op kan bakken. 

Ook is er een barbecue grill matje mesh, deze grill mat heeft hele fijne gaatjes waardoor je wel en specifieke barbecue smaak krijgt. Dit zelfde geldt voor het laatste matje wat eigenlijk een barbecue tas is. Deze barbecue grill tas is vooral ideaal door veel groentes te grillen. Hieronder worden de verschillende grill matten beter en duidelijker uitgelegd.

Welke soorten BBQ Grill Matten zijn er?

Zoals zo vaak zijn er van een bepaald product verschillende soorten. Zo zijn er ook verschillende soorten barbecue grill matten. Wij behandelen de 3 meest gebruikte bbq grill matten en tevens het handigst in gebruik.

1. BBQ Grill Mat PFTE

Deze BBQ Grill mat kenmerkt zich doordat het gemaakt is van PTFE en dat het matje geen gaatjes heeft waar de sappen heen kunnen. PTFE is een kunststof met veel voordelen. De voordelen van deze mat zijn dan ook dat het;

  • Uv bestendig is (het verouderd niet),
  • Hoge temperatuur aan kan tot wel 260 graden
  • Niet brandbaar
  • Geschikt voor de vaatwasser en zeep.

Bijzonder geschikt voor het bakken van ei, garnalen, vissen, schelpen, verschillende soort vlees en meer. Deze mat wordt ook wel gebruikt voor in de oven of in een pan. In de oven wordt deze vooral gebruikt om sappen en vallend voedsel op te vangen. In de pan wordt het vooral gebruikt zodat de pan schoon blijft.

2. BBQ Grill Matje Gaas

Deze grill mat kenmerkt zich doordat het een matje een gaasvorm heeft.

Hierdoor krijgt het voedsel wel een barbecue kleurtje zoals op een normaal rooster.

Uiteraard is dit matje ook gemaakt van PFTE en heeft het ook de voordelen zoals het “BBQ Grill Mat PFTE” hierboven.

BBQ Grill Matje Gaas
BBQ Grill Mat Tas

3. BBQ Grill Mat Tas

De barbecue grill mat tas maakt het allemaal nog wat makkelijker.

Dit is een grill matje waar voedsel ingedaan kan worden om het vervolgens eenvoudig te kunnen omdraaien.

Dit product is erg geschikt voor klein voedsel. 

Waar kan ik een BBQ Matje voor gebruiken?

Het is meer de vraag wat kan je niet gebruiken op de bbq matje? Eigenlijk kan je alles op de verschillende soorten barbecue matjes bereiden. Maar om wat voorbeelden te noemen:

  • gebakken ei
  • pizza’s
  • garnalen
  • uien
  • paprika’s
  • zalm
  • garnalen
  • biefstuk

Op welke barbecue kan ik een BBQ grill mat gebruiken?

De barbecue grill matten zijn op elektrische, gas en kolen/briketten barbecues te gebruiken. Dit betekend dus op alle soorten barbecues. Zorg er wel voor dat de temperatuur in de verschillende barbecues niet ver boven de 260 graden gaan. Anders kan het speciale PFTE gaan smelten.

Waarom een BBQ matje kopen?

Waarom een bbq matje kopen? Houdt jij van bbqen en eten? Dan heb je gewoon een barbecue matje nodig. Om je echt te overtuigen hebben we een aantal pluspunten opgesomd.

1. Eenvoudig schoon te maken

Een van de fijnste redenen van het gebruiken van een barbecue mat is dat de barbecue mat eenvoudig schoon te maken is. Daarnaast houdt je bijvoorbeeld het barbecuerooster schoon wat erg vervelend schoon te maken is.

2. Makkelijk om mee te nemen

Het product is dun en oprolbaar, hierdoor is het product makkelijk mee te nemen. Daarnaast is het hygiënisch als je op een andermans barbecuerooster barbecuet. Bijvoorbeeld een camping.

3. Bijna alles bereiden op een barbecue matje

Op de grill mat kan je bijna alles bereiden. En dan bedoelen we ook echt bijna alles. Denk aan pannenkoeken, eitjes, pizza’s, verschillende soorten vis en vlees.

4. Veilig

Deze matten zijn sterk en bestand tegen temperaturen tot 260 graden. Hierdoor kan de barbecue mat veilig in de oven zonder dat je je zorgen hoeft te maken over het smelten van de matten. Daarnaast zijn de matten BPA-vrij.

5. Gezond

Door de anti aanbaklaag kan het de hoeveelheid vetten en of oliën verminderen.

6. Knip baar

De matten zijn knip baar. Hierdoor kan je een barbecue mat knippen naar eigen vorm.

Gril / Oven mat doen en niet doen

Als laatste wat wel en wat juist niet doen met een grill mat;?

Wat vooral niet doen;

  • Gebruik het niet op een directe vlam. Hiermee bedoelen we in de gele vlam. Het product kan wel gewoon op een kolen barbecue.
  • Gebruik ook geen metalen en scherpe keukengerei. Hierdoor kan de mat beschadigen.
  • Doe meerdere matten niet over elkaar tijdens het koken.
  • Was de matten alleen in het bovenste rek van de vaatwasser.

BBQ Grill Mat Recepten

Deze pagina sluiten we af met een aantal bbq grill mat recepten. Deze recepten zijn enkele voorbeelden we gaan een sliptong, Turkse pizza en … bereiden op de diverse grill matjes. 

Sliptong op de barbecue mat

Zoals aangegeven leent de grill matje zich ideaal voor kleine groentes en producten dat uit elkaar kan vallen zoals vis. De sliptong is over het algemeen een vrij stevig visje maar kan zeer goed bereid worden op de barbecue grill mat. 

De tong kan je bereiden in alle 3 de soorten grill matten. Maar bij dit recept maken we gebruik van de grill mat die volledig dicht is en waar geen vetten en olie door druipen. 

De sliptong is een zeer dun visje waardoor deze snel gaar zal zijn. Een verse sliptong haal je bij de groothandel of op de markt. Vraag altijd even over ze de sliptong willen schoonmaken en kies een dikke sliptong, deze heeft meer vlees. 

Aan de sliptong voegen we een beetje zout en peper toe. Daarnaast geven we de sliptong extra smaak mee door wat knoflook, koriander, bosui en citroen toe te voegen. 

  • 5 sliptong
  • 1 Citroen
  • Koriander
  • Peper
  • Zout
  • 2/3 knoflookteentjes
  • Bosui

Een rijtje standaard ingrediënten wat op de sliptong na gewoon in de supermarkt te halen is. De sliptong gaan we nu bereiden op de barbecue. Zorg dat je gas of kolen barbecue op ongeveer 200/215 graden is. 

  1. Breng de barbecue op temperatuur 
  2. Leg de barbecue mat op het barbecue rooster
  3. Snij de koriander, knoflook en bosui fijn
  4. Doe olie op het bbq mat en doe hier de gesneden kruiden op. Hussel het regelmatig en voeg eventueel wat meer olie toe. 
  5. Neem nu de sliptong en doe aan beide kanten wat zout en peper
  6. Doe nu wat olie op de plek waar je de sliptong gaat grillen
  7. Draai de sliptong na ongeveer 4/5 minuten
  8. Na beide kanten 4/5 minuten gebakken te hebben is de sliptong klaar
  9. Serveer de sliptong door wat verse citroensap erover te doen met de kruiden die klaargemaakt zijn op de bbq mat.

Turkse pizza op de BBQ mat

Wellicht al wel opgemerkt op deze website. Op deze webiste vind je meerdere kebab en kebab kruiden recepten. Daarom ook maar het recept Turkse Pizza op de barbecue mesh mat. 

Voor dit recept maken we gebruik van de barbecue mesh mat. Dit is de barbecue mat met hele kleine gaatjes. Een Turkse pizza is een dunne pizza met gehakt en diverse kruiden en groentes. Deze Turkse pizza wordt vaak opgerold met kebab en diverse groentes. De ingrediënten voor deze Turkse pizza zijn: 

Ingrediënten voor het deeg
  • 250 gram bloem
  • 3,5 gram gedroogde gist
  • snufje zout
  • 130 ml water (lauw)
  • 1 eetlepel zonnebloemolie 
Ingrediënten voor op de Turkse pizza
Turkse pizza bodem maken

Eerst gaan we de bodem van de Turkse pizza maken. Deze bodem bestaat uit een aantal veel gebruikte ingrediënten zoals je kan zien bij de ingrediënten lijst waaronder bloem, gist, zout en water. 

Neem een kom waar je straks goed in kan roeren en kneden. Ook handig dat de kom straks in de koelkast past.

Doe de 250 gram bloem samen met de 3,5 gram gist en zout in de kom. 

 

Deeg in een kom doen

Voeg nu 3/4e lauw water en de eetlepel zonnebloemolie toe. Begin nu met roeren en vervolgens te kneden. 

Op een gegeven moment voel je dat er weer wat water bij moet. Doe dit totdat je een mooie bol kan maken van het deeg en bloem. 

Dek het deeg nu af en zet het weg in de koelkast voor ongeveer 1,5 uur.