Kebab spiezen zijn net zoals een barbecue spies gemaakt van RVS. Maar een Kebab spies is zeker niet te vergelijken met een barbecue spies. Een kebab spies is groter en langer ongeveer 39 cm of langer.

De kebab spies onderscheid zich vooral doordat de kebab spiezen plat en breed zijn. De kebab spiezen zijn breder zodat het kebab gehakt ook wel Adana kebab of Adana gehakt genoemd niet van de barbecue kebab spies valt. En doordat de BBQ kebab spiezen gemiddeld langer zijn kan er in één keer meer kebab gemaakt worden.

De kebab spiezen komen waarschijnlijk oorspronkelijk uit Perzisch en worden veel gebruikt in landen zoals Kroatië, Turkije, Marokko, Brazilië, Egypte, en Iran. Hierdoor heeft elk land weer haar eigen recept en smaak.

Veelal bestaat het kebab vlees uit lamsvlees/kalfsvlees in combinatie met ui, tomaat en natuurlijk diverse verse en niet verse kruiden. Onder aan de pagina hebben we een aantal kebab spies recepten geschreven uit verschillende landen. 

Natuurlijk is een BBQ kebabspies ook geschikt voor groente, vis en vlees. Maar dus ontstaan door het kebab gehakt ofwel Adana kebab gehakt.

De kebabs worden vaak breid op een simpele rechthoekige barbecue. En zorg er voor dat de kolen altijd grijs uitslaan. Tegenwoordig zijn er veel gas en elektrische barbecues. Natuurlijk is een RVS kebab spies ook geschikt voor een elektrische of gas barbecue.

BBQ kebab spies kopen

Wij bieden 1 soort kwaliteits-kebab spies aan gemaakt van roestvrij staal en een houten handvat. Bestelbaar per 4, 8 of 12 stuks. Klik op een onderstaande link:

Kebab spiezen worden veilig verzonden als pakket. De spiezen zijn te groot voor de brievenbus.

adana kebab turkije barbecue

Voor en nadelen BBQ kebab spiezen

Kort de voor en nadelen opgesomd van voor ons beste kebab spiezen op de huidige markt. Gemaakt van RVS en met een houten handvat.

Voordelen:

  • Kebabsgehakt of ander vlees en groente vallen niet snel van de bbq kebab spies.
  • Bij goed en netjes gebruik gaat de kebab spies jarenlang mee.
  • Gemaakt van roestvrij staal (RVS)
  • Houten handvatten 

Nadeel:

Grootte spies, maar past hierdoor wel bijna op alle barbecues. 

BBQ kebab gehakt spies recepten

Zoals hierboven aangegeven. Er zijn diverse barbecue kebab recepten uit meerdere landen zoals Kroatië en Turkije. De recepten bestaan vooral uit gehakt en veel kruiden. 

Het gehakt is vaak van rund of lam en anders een combinatie van twee. Het vlees mag wel wat vet bevatten, maar gebruik zeker geen varkensvlees! Het vet geeft smaak en lekt grotendeels ook uit het vlees.  Voor het maken van kebab spiezen heb je een blender en uiteraard kebab spiezen nodig.

Adana Barbecue Kebab Recept

Adana kebab een Turks barbecue kebab recept. Adana kebab is meestal gemaakt van een mengsel van lamsvlees en kalfsvlees. En anders is het puur lamsvlees.

In de supermarkt is steeds vaker lamsvlees of een mix van lamsvlees te vinden. Gehakt uit de supermarkt, slager of van de markt is vaak goedkoop.

Ingrediënten en bereiding Adana bbq kebab recept

  • 2 kilo lam gehakt (of mix)
  • 2 grote uien
  • 2 rode paprika’s
  • 1 teentje knoflook
  • 1 eetlepels zout
  • 0,5 eetlepel zwarte peper
  • 1 theelepel gemalen chili
  • 1 eetlepel sumak
  • 1 handvol verse peterselie

Een redelijke lijst met verse ingrediënten en kruiden. Om het recept te maken heb je een blender nodig.

Stap 1: snij de uien, paprika’s, knoflook en peterselie klein

Stap 2: pak nu een blender. Doe hier vervolgens alle gesneden producten in met de zwarte peper, zout, gemalen chili en sumak.

Stap 3: maak in de blender er nu een fijnemengsel van zodat het straks goed opgenomen wordt door het gehakt.

Stap 4: neem een grote kom en mix hier het mengsel en gehakt door elkaar. Kneed dit goed door elkaar.

Stap 5: het kebab gehakt is klaar voor gebruik. Pak nu een barbecue kebab spies en een kom koud water.

Omdat het nu wat lastiger uit te leggen wordt. Gebruiken we een aantal foto’s om het te verduidelijken.

Kebab Vlees om de Kebab spies doen

Stap 6:

Maak een hand nat met koud water en pak ongeveer een tennisbal aan kebab vlees. Rol het netjes tot en ronde bal.

Stap 7:

Maak de tennis bal nu wat langwerpig zodat deze makkelijker om de barbecue spies gedrukt kan worden.

kebab gehakt rond langwerpig maken

Stap 8:

Druk het kebab gehakt om de kebab spies. Beweeg het gehakt heen en weer over de spies zodat deze een beetje ingevet wordt.

Kebab om de bbq kebab spies

Stap 9:

Maak je handen weer nat in koud water. En knijp het kebab gehakt om de barbecue kebab spies van boven na benden.

Stap 10:

Draai de spies nu om en maak de handen weer nat. Knijp de kebab weer om de kebab spies van boven na beneden.

Stap 11:

Herhaal nu stappen 9 en 10. Druk vervolgens de boven en onderkant aan.

Nu is de BBQ kebab spies klaar voor de barbecue.

Kebabspies klaar voor de bbq

Na alle kebab spiezen gemaakt te hebben kan je ze direct op de direct barbecue vuur doen of bewaren in de koelkast. Bewaren in de koelkast? Doe er dan wel even per kebab spies een folie omheen.

Kebab spiezen op de barbecue

Nu het bereiden van het kebab op de barbecue. De kebab kan je klaar maken op een houtskolen, elektrische of gas barbecue. Van oudsher werd het natuurlijk bereid op houtskool en persoonlijk vinden wij dat ook het lekkerst.

Zet de barbecue aan en zorg dat het houtskool grijs uitslaat. Zodra het houtskool grijs uitslaat zal de kebab niet snel verbranden en het kool vlamvatten.

Leg de kebab spiezen op direct vuur en draai de kebab spiezen in het begin om de 40 seconden. Laat de kebab spiezen vervolgens verder garen totdat het gaar is.

Serveer tip: serveer de kebab spiezen met rijst, rode ui, komkommer, pita brood  en saus na keuze.

kebab ready

Turkse Kofta Kebab op de Kebab BBQ Spies

Nog een kebab barbecue recept. Dit maal de Turkse Kofta Kebab. En ook de Kofta wordt in meerde landen op verschillende manieren gemaakt. Deze Turkse Kofta Kebab wordt geserveerd met verse groente, pita brood en knoflookyoghurt. 

Voor dit recept heb je 4 barbecue kebab spiezen nodig. 

De ingrediënten voor de knoflookyoghurt saus

  • 250 ml Griekse yoghurt
  • 1 eetlepel versgeperste citroensap
  • 1 fijn geperste knoflook
  • 1,5 eetlepel olijfolie
  • 1 eetlepel sumak
  • 0.5 theelepel zout

De ingrediënten voor de Turkse Kofta Kebab

  • 900 gram Lam of Rund gehakt (mix is ook een optie)
  • 1 gele ui
  • 1 grote bos peterselie
  • 1 eetlepel zwarte peper
  • 1 eetlepel sumak
  • 1 theelepel zout

De groente & pita ingrediënten

  • 2 rijpe tomaten
  • halve komkommer
  • 1 rode ui
  • peterselie
  • sla
  • 4 pita broodje

Bereiding Turkse Kofta Kebab

(saus):

We beginnen met de saus. Doe alle knoflookyoghurt saus ingrediënten in een kom. Mix vervolgens alles goed en zet het nu weg afgedekt in de koelkast.

(Kofta Kebab Gehakt):

Stap 1) Snij de gele ui en peterselie fijn (bewaar wel wat peterselie voor de garnering).

Stap 2) Meng nu in een grote kom het gehakt, ui, peterselie, peper, sumak en zout. Kneed vervolgens alles door elkaar met de handen.

Stap 3) Verdeel het gehakt nu in 4 porties voor de 4 barbecue kebab spiezen. En volg nu stap 6 tot en met stap 11 van het vorige recept om het gehakt goed om die spiesen te krijgen. 

De Kofta kebab kan nu direct op de barbecue. Maar ook bewaard worden in de koelkast. Als je ze gaat bewaren in de koelkast wikkel de Kofta Kebab spies dan volledig in folie.